Direct naar de content

Dutch Podcast Awards 2023

Lees hier het jury commentaar

Napleiten

Beste podcast van Nederland

“De BNR podcast ‘Napleiten’, gemaakt door Wouter Laumans en Christian Flokstra, werpt een uniek licht op strafprocessen, waarbij belangrijke afwegingen vanuit verschillende perspectieven worden belicht. De podcast is inhoudelijk, heeft sterke gasten en behandelt interessante zaken, al bekend of nog onbekend. Bovendien is de podcast op geen moment sensatiebelust, wat in dit genre niet altijd vanzelfsprekend is. Er zitten slimme format-elementen in, zoals het belletje waardoor het altijd begrijpelijk blijft voor niet-juridische luisteraars en het feit dat de uiteindelijke uitspraak vaak pas aan het einde van de aflevering wordt gedeeld, wat dient als cliffhanger.”

Moordzaken

Publieksprijs

In Moordzaken bespreken Carine Voshaar (‘Carrie’) en Edward van der Marel (‘Eddie’) elke twee weken spraakmakende Nederlandse moordzaken. Voor de publieksprijs zijn deze editie ruim 25.000 stemmen uitgebracht. Moordcast ontving te meeste stemmen.

Koffer 23

Sound design

“Het sounddesign van ‘Koffer 23’, een productie van Tonny Media met geluidsontwerp door Ruben Dekker en muziek door Ruben Dekker, Raymond van de Laar, Tom van der Lingen en Milo Tomasovic, is een van de onderdelen die de podcast tot een feest maakt om naar te luisteren én om het verhaal van te ontrafelen. Hoewel het hoorbaar is dat de twee kanten van de gesprekken niet in interactie zijn opgenomen, wordt dit meer dan gecompenseerd door het sterke acteerwerk. De ruimtelijke geluidseffecten, de mooie ietwat bombastische eindtune en de spannende achtergrondtonen, prikkelen de verbeelding. Dat er zelfs grapjes worden gemaakt via het sounddesign, is een kers op de taart.”

NRC Vandaag

Dagelijkse podcast

“NRC vandaag is wat mij betreft alles wat je wil van een dagelijkse podcast. Actuele onderwerpen in een snel format. De afleveringen zitten goed in elkaar en de stemmen klinken fijn. Een betrouwbaar medium als je op zoek bent naar iets meer verdieping bij een actualiteit. Complimenten aan de makers en de redactie.”

De liefde van nu

Het interview

Al jaren brengt Corine Koole in kaart hoe wij in Nederland omgaan met relaties. Dat doet ze met een open vizier, zonder oordeel en een oprechte nieuwsgierigheid naar menselijke drijfveren. De veilige omgeving die ze daarmee weet te creëren, leidt bijna zonder uitzondering tot gedenkwaardige interviews. Interessant vanuit sociologisch perspectief, maar ook zeker op individueel niveau herkenbaar.”

Het geheim van Mallorca

Journalistieke productie

Juist door de journalistieke afstand die Joris schept, waar hij zich niet mee laat slepen door vals sentiment of het opkloppen of aandikken van de toch al gruwelijke feiten, maakt dat het verhaal echt binnenkomt. Emotioneert. Zijn onderzoek gaf Carlo een gezicht, het verhaal veel meer inhoud en achtergrond en is terecht een van de beste podcasts die er dit jaar gemaakt zijn.”

Rookworst de Podcast

Chatcast Vermaak

Rookworst is een podcast waarin alle topics bespreekbaar worden gemaakt in een goodvibe setting. Het unieke aan deze podcast is dat je het gevoel hebt dat je aan tafel zit bij Hef en de gasten die aanschuiven. Er wordt gelachen, maar ook gediscussieerd. Voor de luisteraar is het een ideale manier om meer te weten te komen over de hip hop scene en artiesten die aanschuiven. De prijs is dan ook meer dan terecht en een motivatie om door te gaan met wat ze doen.”

Napleiten

Chatcast Informatief

De BNR podcast ‘Napleiten’, gemaakt door Wouter Laumans en Christian Flokstra, werpt een uniek licht op strafprocessen, waarbij belangrijke afwegingen vanuit verschillende perspectieven worden belicht. De podcast is inhoudelijk, heeft sterke gasten en behandelt interessante zaken, al bekend of nog onbekend. Bovendien is de podcast op geen moment sensatiebelust, wat in dit genre niet altijd vanzelfsprekend is. Er zitten slimme format-elementen in, zoals het belletje waardoor het altijd begrijpelijk blijft voor niet-juridische luisteraars en het feit dat de uiteindelijke uitspraak vaak pas aan het einde van de aflevering wordt gedeeld, wat dient als cliffhanger.”

De gestolen schilderijen van Jopie Huisman

Verhalend

“De gestolen schilderijen van Jopie Huisman heb ik vol verwondering zitten luisteren. Het is een podcast die je, nog voordat je het weet, meezuigt in het verhaal. Door de prachtige teksten en emotionele gedachtespinsels van de makers word je als luisteraar uitgedaagd mee te denken en even stil te staan bij je gevoel. Complimenten!”

Donkerslag

Fictie

Scenario dat je vanaf het begin meeneemt op reis. En mooie variatie van scènes en locaties. Sterk verzonnen en zeker ook gespeelde karakters. Modern en eigentijds. Een unieke fictie podcast van ongekend hoge kwaliteit. Zowel qua scenario, sound design als acteerwerk.”

Sara's Mysteries

Jeugd

Een format waarin veel klopt. En een van de weinige die er echt in slaagt om kinderen een centrale rol te geven zonder het gemaakt voelt. De simpelheid van het format (een kind draagt een mysterie aan, wat ze samen met Sara proberen op te lossen) de creativiteit in de uitvoering (niet alleen gesprekjes met mensen, maar ook functionele voice-over on-the-go) ervan en een van nature nieuwsgierige host, leidt tot een steengoed product. Erg knap hoe Sara moeiteloos de belevingswereld van kinderen lijkt in te stappen. Ook het gegeven dat niet alle mysteries worden opgelost, voegen eerlijkheid én spanning toe aan de podcast.”

Koffer 23

Brandstory

Het sounddesign van ‘Koffer 23’, een productie van Tonny Media met geluidsontwerp door Ruben Dekker en muziek door Ruben Dekker, Raymond van de Laar, Tom van der Lingen en Milo Tomasovic, is een van de onderdelen die de podcast tot een feest maakt om naar te luisteren én om het verhaal van te ontrafelen. Hoewel het hoorbaar is dat de twee kanten van de gesprekken niet in interactie zijn opgenomen, wordt dit meer dan gecompenseerd door het sterke acteerwerk. De ruimtelijke geluidseffecten, de mooie ietwat bombastische eindtune en de spannende achtergrondtonen, prikkelen de verbeelding. Dat er zelfs grapjes worden gemaakt via het sounddesign, is een kers op de taart. “

Maarten Dallinga (Niet van de Wereld)

Host

Maarten pakt meteen je hand en neemt je mee op zijn reis langs op het eerste gezicht alledaagse situaties – om je gaandeweg de diepere laag te tonen. Hij is een maker met oog voor verborgen verhalen, heeft het talent om dichtbij zijn personages te komen en creëert een serene rust waarbij sfeer, dynamiek en waarheidsvinding volledig in balans zijn.”

Sander 't Sas (De Taxioorlog)

Nieuwkomer

Sander ‘t Sas beheerst de kunst van de verhalende journalistiek. In alle afleveringen van de Taxioorlog klinkt zijn oprechte nieuwsgierigheid door. Hij laat de juiste sprekers aan het woord en heeft duidelijk gevoel voor verklanking. Je hoort dat hij jarenlange ervaring heeft als radioverslaggever. Kortom, een journalistieke podcast met maatschappelijke relevantie en met een mooie spanningsboog.”

De vrouw met duizend gezichten

Vernieuwing

Niet voor niets is deze podcast in verschillende categorieën genomineerd. Het sounddesign is even subtiel als subliem en tilt het plot naar een hoger niveau. De opbouw van deze podcast is spannend en tegelijkertijd goed te volgen – iets wat volgens de jury in het fictiegenre een prestatie van formaat is. En tot slot is het concept vernieuwend en zorgt de koppeling met de arena van een populair boek op volledig vernieuwende wijze voor verbinding tussen twee verschillende vertelvormen. Al met al een waanzinnig concept dat uitstekend is uitgevoerd, en waarvoor de makers alle lof verdienen. “