Direct naar de content

De plantage van onze voorouders winnaar Dutch Podcast Awards 2020

‘De plantage van onze voorouders’ is vandaag uitgeroepen tot de beste podcast van Nederland 2020. In deze podcastreeks gaan Maartje Duin en Peggy Bouva op zoek naar het gedeelde slavernijverleden van hun voorouders. De podcast is daarmee de grote winnaar van de Dutch Podcast Awards 2020, de meest prestigieuze podcastprijzen van ons land die worden georganiseerd door BNR Nieuwsradio.

De afgelopen weken brachten zo’n 31.000 mensen hun stem uit. Dat is een record en bijna twee keer zoveel als in 2019. “Daarmee mogen we deze derde editie van de Dutch Podcast Awards een groot succes noemen. Het laat ook zien hoe populair podcasts inmiddels zijn”, aldus BNR-hoofdredacteur Mireille van Ark.

Met de Dutch Podcast Awards geeft BNR Nieuwsradio een ode aan de podcast en biedt het makers een podium.

Uit het juryrapport

Uit de 10 categoriewinnaars verkoos de jury ‘De plantage van onze voorouders’ unaniem tot Beste Podcast van 2020. Makers Maartje Duin en Peggy Bouva kregen de award vanmiddag uitgereikt tijdens The Friday Move, op BNR Nieuwsradio. De jury is zeer lovend over de 8-delige podcastserie, blijkt uit het juryrapport. “Het onderwerp – het slavernijverleden – past heel goed bij deze tijd. Maartje Duin is een ervaren interviewer en weet heel goed hoe je een verhaal vertelt. Dat zij een nazaat is van slavenhouders maakt het verhaal nog eens extra persoonlijk. Het betrekken van haar uitgesproken moeder is een gouden vondst. Zij zegt alle dingen die Maartje zelf misschien niet hardop durft uit te spreken. Ook de rol van Peggy is belangrijk, zodat je de andere kant van het verhaal meekrijgt. Aan het einde van elke aflevering wil je snel door naar de volgende.”

Winnaars van de 10 categorieën

De Dutch Podcast Awards kende dit jaar 10 verschillende categorieën. De stem van het publiek telde daarbij voor 70%, de overige 30% kwam voor rekening van een vakjury. Dit zijn de 10 winnaars

Nieuws & Politiek: De Stemming
Media & Opinie: De Krokante Leesmap
Maatschappij/Lifestyle/Gezondheid: De Zelfspodcast
Tech & Wetenschap: Met Nerds om Tafel
Cultuur & Muziek: De Grote Vriendelijke Podcast
Verhalend: De Plantage van onze voorouders
Sport: De Rode Lantaarn
Zakelijk: Groeivoer
Brandstory: Taboe Talk

Ontdek en luister deze podcasts hier.