'De Brand in het Landhuis' in 2019 uitgeroepen tot beste podcast van Nederland.

In deze podcastserie duikt Simon Heijmans in het leven van grootgrondbezitter Ewald Marggraff die in 2003 om het leven komt bij een brand in zijn landhuis in Vught. De podcast werd eerste in de categorie 'Verhalen' en sleepte later dus ook de hoofdprijs in de wacht. De Dutch Podcast Awards jury roemde de meeslependheid waarmee het true-crime verhaal wordt verteld.

"Je wordt meegezogen in een bijzonder en waargebeurd verhaal waarbij elke aflevering een cliffhanger bevat. In het buitenland is dit genre al een groot succes. In Nederland heeft De Brand In Het Landhuis een belangrijke rol in het populair maken van de podcast", aldus juryvoorzitter Michiel Veenstra.

De ontwikkeling van de podcast
Podcasts worden steeds populairder. In 2019 brachten bijna 20.000 mensen hun stem uit voor de Dutch Podcast Awards, drie keer zoveel als het jaar ervoor.

Direct naar de winnaars van 2018

Winnaars

Onbehaard Apen

Tech & Wetenschap

Lucas Brouwers, Hendrik Spiering en Gemma Venhuizen nemen wekelijks het belangrijkste wetenschapsnieuws door. Van kleine ontdekkingen tot nieuwe inzichten met veel impact.


De Oversteek

Zakelijk

Koos Tervooren van Microphone Media praat met ervaringsdeskundigen over zakendoen in de Verenigde Staten.


Man Man Man, de Podcast

Lifestyle, Maatschappij & Gezondheid

Bas Louissen, Chris Bergstrom en Domien Verschuren bespreken allerhande onderwerpen, gezien door een mannelijke bril.


Live Slow, Ride Fast

Sport

Wielerpraat voor echte wielerliefhebbers. Profwielrenner Laurens ten Dam en amateurwielrenner Stefan Bolt geven een inkijkje in het leven van een wielerprof.


30 minuten rauw

Cultuur & Muziek

Radiomaker Ruud de Wild gaat precies 30 minuten in gesprek met een gast. Het eindresultaat is een podcast zonder knip- en plakwerk.


De Krokante Leesmap

Media & Opinie

Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries nemen in deze Radio 1-productie elke week de bladen door.


Tweakers

Tech & Wetenschap

Het populaire techblog heeft al meer dan 60 afleveringen gemaakt waarin iedere keer een onderwerp of product centraal staat.


Newsroom

Nieuws & Politiek

Mark Beekhuis en Nina van den Dungen bespreken in deze FD- en BNR-productie de belangrijkste nieuwsverhalen van de dag en gaan daarover in gesprek met journalisten en deskundigen.


Van Gogh belicht: de brieven

Brand Story Award

Nederlandse schrijvers, acteurs en muzikanten lezen voor uit de beroemde brieven van Vincent van Gogh en vertellen wat hen persoonlijk raakt.


Lamyea Aharouay

Beste Host

Lamyea Aharouay presenteert voor NRC Haagse Zaken. In deze wekelijkse podcast bespreekt ze alles wat er op en om het Binnenhof gebeurt.


Jury

Michiel Veenstra, voorzitter (Programmadirecteur KINK) Nele Eeckhout (Podcastmaker en winnaar Beste Podcast van NL 2018) Wilbert Mutsaers (Head of Content bij Spotify) Ferry de Groot (Radio-expert & De Dik Voormekaar Show) Gert-Jaap Hoekman (Hoofdredacteur NU.nl) Elger van der Wel (Media-expert) Jim Jansen (Hoofdredacteur New Scientist) Joep van der Laan (Content & Experience Manager bij Mindshare) Lara Ankersmit (v/h Hoofd Digitaal NOS) Marion Oskamp (Podcastdokter NTR) Marvin Jacobs (Creative Director bij Airborne) Roos Abelman (v/h Newsroom, nu Spitsuur BNR Nieuwsradio) Wilbert Leering (Creative Director bij Stick)