Over de awards

Wat zijn de Dutch Podcast Awards?

De Dutch Podcast Awards is dé onafhankelijke prijs voor podcasts in Nederland en wordt sinds 2018 jaarlijks uitgereikt. Initiatiefnemer is BNR Nieuwsradio. De nieuwszender geeft hiermee een ode aan de podcast en biedt makers een podium. De winnaars komen tot stand via stemmen van het publiek en een onafhankelijke vakjury. Het afgelopen jaar werden maar liefst 80.000 stemmen uitgebracht.

In 2022 zijn er 13 categorieën én is er zoals elk jaar de titel 'Beste podcast van Nederland'. De winnaars worden op maandagavond 14 november bekend gemaakt, tijdens een officiële uitreiking in het Instituut voor Beeld & Geluid.


Procedure

Nomineren
Er zijn 3 verschillende stemfasen. Het nomineren start op maandag 19 september. Makers, uitgevers en luisteraars mogen vanaf deze datum ieder maximaal 3 podcasts nomineren. De organisatie weegt het aantal inzendingen en maakt vervolgens per categorie 5 genomineerde podcasts bekend.

Stemmen
Vanaf 12 oktober kan er gestemd worden. Iedereen mag per categorie eenmaal één stem uitbrengen. Dat wordt gecontroleerd aan de hand van een e-mailadres en een IP-nummer. De stem van het publiek telt voor 80% mee in de eindscore. De overige 20% wordt bepaald door de vakjury. Uit alle categoriewinnaars kiest de vakjury vervolgens de beste podcast van Nederland. Stemmen kan tot 6 november.

Winnaars
Op maandag 14 november vindt in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum het podcastgala plaats. Dan worden de categoriewinnaars bekend gemaakt en weten we welke podcast een jaar lang de titel 'Beste podcast van Nederland' mag dragen.


Initiatiefnemer

Initiatiefnemer van de Dutch Podcast Awards is BNR Nieuwsradio. Dat geeft hiermee een ode aan de podcast en biedt makers een podium. In de visie van BNR Nieuwsradio zijn podcasts en on demand audio namelijk de toekomst van radio. Net als de redactie van de nieuwszender zelf is ook de vakjury van de Dutch Podcast Awards onafhankelijk. De organisatie oefent met andere woorden op geen enkele manier invloed uit op de einduitslag van deze competitie.