Over de awards

Wat zijn de Dutch Podcast Awards?

De Dutch Podcast Awards is dé onafhankelijke prijs voor podcasts in Nederland en wordt sinds 2018 jaarlijks uitgereikt. Initiatiefnemer is BNR Nieuwsradio. De nieuwszender geeft hiermee een ode aan de podcast en biedt makers een podium. De winnaars komen tot stand via stemmen van het publiek en een onafhankelijke vakjury. Het afgelopen jaar werden maar liefst 68.000 stemmen uitgebracht.

In 2021 zijn er 9 categorieën én is er zoals elk jaar de titel 'Beste podcast van Nederland'. De categoriewinnaars maken we op 26 en 27 oktober bekend. Een dag later is het Podcastgala in Hotel Krasnapolsky in Amsterdam.


Procedure

Nomineren
Er zijn 3 verschillende stemfasen. Het nomineren startte op maandag 30 augustus. Makers, uitgevers en luisteraars mochten vanaf deze datum ieder maximaal 3 podcasts nomineren. De organisatie woog het aantal inzendingen en maakte vervolgens per categorie 5 genomineerde podcasts en hosts bekend.

Stemmen
Vanaf nu mag er gestemd worden. Iedereen mag per categorie eenmaal één stem uitbrengen. Dat wordt gecontroleerd aan de hand van een e-mailadres en een IP-nummer. De stem van het publiek telt voor 70% mee in de eindscore. De overige 30% wordt bepaald door de vakjury. Uit alle categoriewinnaars kiest de vakjury vervolgens de beste podcast van Nederland. Stemmen kan tot 11 oktober.

Winnaars
Op 26 en 27 oktober maken we de winnaars van de categorieën bekend. Dat doen we één voor één, online en via de radio. Op donderdag 28 oktober vindt in Krasnapolsky het podcastgala plaats. Dan wordt de beste host bekend gemaakt en weten we welke podcast een jaar lang de titel 'Beste podcast van Nederland' mag dragen.


Vakjury

De vakjury bestaat uit professionals uit de media- en podcastwereld.

Vincent Bijlo
Columnist, caberatier, schrijver

Mischa Blok
Radiopresentator

Bart-Jan Cune
Presentator en presentatietrainer Newsmakers

Erik de Zwart
Radio-dj

Richard den Haring
Mede-oprichter podcast-app PodNL

Simone Wijnands
Podcastmaker (OchtendPod, Podnataal)

Elger van der Wel
Onafhankelijk media-adviseur

Titus van Dijk
Oprichter Tonny Media

Jim Jansen
Hoofdredacteur New Scientist

Annick van der Leeuw
Eindredacteur BNR Nieuwsradio

Joep van der Laan
Content- & Experiencemanager Mindshare

Marvin Jacobs
Creative Director Airborne

Sjors Fröhlich
Burgemeester Vijfheerenlanden, voormalig hoofdredacteur BNR Nieuwsradio

Jonne Seriese
Podcastmaker, De Roode Lantaarn

Koos Tervooren
Mede-oprichter Microphone Media

Wilbert Leering
Creative director Link & Stick

Simone Snaterse
Initiatiefnemer Podcastvrouw.nl

De juryleden zijn niet geconsulteerd bij de selectie van de genomineerden. Het kan zijn dat een podcast genomineerd is waar een jurylid bij betrokken is. In dat geval wordt hij of zij niet ingedeeld op die categorie en kan dus ook geen invloed uitoefenen op de uitslag. Als de podcast waar een jurylid bij betrokken is de winnaar wordt van een categorie - en daarmee meedingt naar de titel Beste Podcast van Nederland, dan kan het betreffende jurylid tijdens het juryberaad niet stemmen.


Initiatiefnemer

Initiatiefnemer van de Dutch Podcast Awards is BNR Nieuwsradio. Dat geeft hiermee een ode aan de podcast en biedt makers een podium. In de visie van BNR Nieuwsradio zijn podcasts en on demand audio namelijk de toekomst van radio. Net als de redactie van de nieuwszender zelf is ook de vakjury van de Dutch Podcast Awards onafhankelijk. De organisatie oefent met andere woorden op geen enkele manier invloed uit op de einduitslag van deze competitie.