Over de awards

Wat zijn de Dutch Podcast Awards?

De Dutch Podcast Awards is dé onafhankelijke prijs voor podcasts in Nederland en wordt sinds 2018 jaarlijks uitgereikt. Initiatiefnemer is BNR Nieuwsradio. De nieuwszender geeft hiermee een ode aan de podcast en biedt makers een podium. De winnaars komen tot stand via stemmen van het publiek en een onafhankelijke vakjury. Het afgelopen jaar brachten bijna 20.000 mensen hun stem uit.

In 2020 zijn er 10 verschillende categorieën én is er zoals elk jaar de titel 'Beste podcast van Nederland'. Omdat evenementen voorlopig niet zijn toegestaan, kiest de organisatie dit jaar voor een online editie. Alle winnaars worden op donderdag 5 en vrijdag 6 november bekendgemaakt.


Procedure

Longlist
Er zijn 3 verschillende stemfasen. De longlistfase startte op maandag 31 augustus. Makers, uitgevers en luisteraars mochten vanaf die datum ieder maximaal 3 podcasts nomineren. De organisatie woog het aantal inzendingen en maakte vervolgens per categorie 5 genomineerde podcasts bekend. In de categorie 'Beste host' zijn er dit jaar 10 genomineerden.

Shortlist
Op woensdag 23 september begon de shortlistfase. Iedereen mag per categorie eenmaal een stem uitbrengen. Dat wordt gecontroleerd aan de hand van een e-mailadres en een IP-nummer. De stem van het publiek telt voor 70% mee in de eindscore. De overige 30% wordt bepaald door de vakjury. Uit alle categoriewinnaars kiest de vakjury vervolgens de beste podcast van Nederland.

Winnaars
Op donderdag 5 en vrijdag 6 november worden de winnaars van de 10 categorieën één voor één, online bekend gemaakt. 's Middags tussen 17.00 en 17.30 uur vertelt KINK-directeur Michiel Veenstra in BNR’s The Friday Move bekend welke podcast een jaar lang de titel 'Beste podcast van Nederland' mag dragen.


Vakjury

De vakjury bestaat uit 10 professionals uit de media- en podcastwereld.

Wilbert Mutsaers
Hoofd Benelux bij Spotify

Richard den Haring
Mede-oprichter van podcast-app PodNL

Simone Wijnands
Podcastmaker (OchtendPod)

Elger van der Wel
Freelance media-adviseur

Jim Jansen
Hoofdredacteur van New Scientist

Roos Abelman
Presentator bij BNR Nieuwsradio

Joep van der Laan
Content- & Experiencemanager bij Mindshare

Marvin Jacobs
Creative Director van Airborne

Wilbert Leering
Creative director van Stick

Simone Snaterse
Initiatiefnemer van Podcastvrouw.nl

De juryleden zijn niet geconsulteerd bij de selectie van de genomineerden. Het kan zijn dat een podcast genomineerd is waar een jurylid bij betrokken is. In dat geval wordt hij of zij niet ingedeeld op die categorie en kan dus ook geen invloed uitoefenen op de uitslag. Als de podcast waar een jurylid bij betrokken is de winnaar is in een categorie - en daarmee meedingt naar de titel Beste Podcast van Nederland, dan kan het betreffende jurylid tijdens het juryberaad NIET stemmen.


Initiatiefnemer

Initiatiefnemer van de Dutch Podcast Awards is BNR Nieuwsradio. Dat geeft hiermee een ode aan de podcast en biedt makers een podium. In de visie van BNR Nieuwsradio zijn podcasts en on demand audio namelijk de toekomst van radio. Net als de redactie van de nieuwszender zelf is ook de vakjury van de Dutch Podcast Awards onafhankelijk. De organisatie oefent met andere woorden op geen enkele manier invloed uit op de einduitslag van deze competitie.