Direct naar de content

Podcast Napleiten beste van Nederland 2023

Napleiten heeft vanavond de Dutch Podcast Award voor beste podcast van Nederland 2023 gewonnen. In deze BNR-podcast praten misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra met advocaten en officieren van justitie over geruchtmakende strafzaken. De podcast Moordzaken ging er met de publieksprijs vandoor.

Van wietplantages gerelateerde ripdeals tot een crime passioneel, of een ex-TBS-er die opnieuw in de fout gaat. In iedere aflevering van Napleiten staat één strafproces centraal. De jury noemt de podcast ‘zeer inhoudelijk met sterke gasten en interessante zaken’. ‘Toch is het nooit op sensatiebelust, wat in dit genre niet altijd vanzelfsprekend is. Er zitten slimme format-elementen in waardoor het inhoudelijk altijd begrijpelijk blijft, ook voor niet-juridische luisteraars.’

Vakjury kiest de winnaars

Dit jaar is de opzet van de awards anders. Niet het publiek, maar een vakkundige jury heeft de genomineerden en de winnaars bepaald. Die jury bestond uit zestien vertegenwoordigers van verschillende omroepen en podcastproducenten. Ook zijn de categorieën veranderd, waarbij er meer aandacht is voor het ambacht van podcast maken. Dit zijn de categoriewinnaars van 2023:

Jeugd: Sarah’s Mysteries (NPO/NTR)

Het interview: De liefde van nu (De Volkskrant)

Dagelijkse podcast: NRC Vandaag (NRC)

Chatcast Vermaak: Rookworst de Podcast (De Stroom)

Chatcast Informatief: Napleiten (BNR)

Sound design: Koffer 23 (Tonny Media)

Fictie: Donkerslag (L1)

Nieuwkomer: De Taxi Oorlog – Sander ‘t Sas (BNR)

Brandstory: Koffer 23 (Tonny Media)

Journalistieke productie: Het geheim van Mallorca (NU.nl)

Verhalend: De gestolen schilderen van Jopie Huisman (NPO/NTR)

Host: Niet van de wereld – Maarten Dallinga (Omroep Gelderland)

Vernieuwing: De vrouw met duizend gezichten (WPG Studio’s)

Naast de juryprijzen was er ook een publieksprijs. De podcastserie Moordzaken ging er met die eer vandoor. In deze podcast bespreken Carine Voshaar (‘Carrie’) en Edward van der Marel (‘Eddie’) elke twee weken spraakmakende Nederlandse moordzaken. Voor de publieksprijs zijn deze editie ruim 25.000 stemmen uitgebracht.